SMB Norges Internasjonale Forum: Muligheter for norske SMB-er i internasjonale markeder

Administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman, ønsker velkommen.
Bilde: Administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman, ønsker velkommen.

Torsdag 22. august inviterte SMB Norge medlemsbedrifter til å få et verdifullt innblikk i internasjonale muligheter. SMB Norges Internasjonale Forum, som ble avholdt i de flotte lokalene til Schjødt advokatfirma i Oslo, samlet en rekke aktører fra både næringsliv, det offentlige og politikk for å diskutere hvordan norske bedrifter kan vokse internasjonalt.

Arrangementet ble ledet av administrerende direktør i SMB Norge, Jørund Henning Rytman, sammen med prosjektleder Lars Petter Solås. De sørget for at deltakerne fikk et tettpakket program med innsiktsfulle presentasjoner og engasjerende foredrag.

Internasjonale muligheter og kulturell forståelse

Rolf A. Vestvik deler verdifull kunnskap om hvordan norske bedrifter kan navigere i andre kulturer.

Dagen startet med et foredrag av Rolf A. Vestvik, som delte verdifull kunnskap om hvordan norske bedrifter kan navigere i andre kulturer. Hans bok «Internasjonale relasjoner – slik lykkes du i utlandet» ble varmt anbefalt som en ressurs for bedrifter som ønsker å forstå kulturelle forskjeller bedre. Dette er avgjørende for å bygge gode forretningsforbindelser utenfor Norges grenser.

Les også: Medlemmene i Region Oslo og Akershus gjestet Bjerkebanen

Virkemiddelapparatet for internasjonal vekst

For å lykkes internasjonalt er det essensielt å kjenne til de verktøyene som er tilgjengelige for norske bedrifter. Tore Myhre fra Norsk Eksportråd, Felipe Aguilera-Børresen fra Innovasjon Norge, Mats Boesen fra Norad, og Sandersen Erik fra Norfund ga deltakerne en grundig oversikt over støtteordninger, lån, garantier og risikoavlastende tiltak som kan være avgjørende for å ta steget ut i verden.

Det ble tydelig at selv om det finnes mange gode ordninger, er det fortsatt rom for forbedringer, spesielt når det gjelder tilpasning til SMB-sektoren. Mange av de mindre bedriftene har begrensede ressurser og ikke egne ansatte til å håndtere komplekse søknadsprosesser og rapporteringskrav. For å øke eksporten fra denne sektoren må regelverk og ordninger tilpasses de mindre selskapenes behov.

Politisk rammeverk og utfordringer

Midtveis i forumet var det paneldebatt om næringspolitikk, ledet av Jørund Henning Rytman og Pål-Arne Davidsen, partner i Rud Pedersen. Her deltok FrPs Helge Andre Njåstad, leder av Justiskomiteen på Stortinget, og Kari Sofie Bjørnsen fra Høyre. Diskusjonen tok for seg hvordan politiske rammebetingelser påvirker norsk næringsliv, både nasjonalt og internasjonalt.

Et av de sentrale temaene var skattetrykk og uforutsigbare rammevilkår, som mange bedrifter opplever som en barriere for vekst. Det ble også påpekt at norske bedrifter i mindre grad deltar i internasjonale anbud, sammenlignet med sine svenske og danske kolleger, noe som gir rom for forbedring.

Flere av de fremmøtte svanet også deltakelse fra regjeringspartiene og venstresiden. Norske bedrifter har de siste årene måtte håndtere tøffe tider og muligheter til å kommunisere med både posisjon og opposisjon var et klart ønske på forumet. Flere deltakere uttrykte også misnøye med den kommende næringslivsdelegasjonen til Kina. Delegasjonen består utelukkende av de aller største selskapene i Norge, og utelater med det alle SMB-bedrifter og over 99% av norsk næringsliv.

Les også: Se SMB Norges debatter fra Arendalsuka

Ambassadenes bidrag og internasjonale muligheter

Mot slutten av dagen fikk deltakerne høre presentasjoner fra flere ambassader. Deltakerne var heldige som fikk stifte nærmere bekjentskap med Romania, Canada, Argentina, Kina, og Chile. Disse presenterte konkrete muligheter i sine respektive land, noe som inspirerte mange til å tenke nytt om hvordan de kan utvide sin virksomhet utenfor Norges grenser.

En særlig interessant presentasjon kom fra Inger Gregersen ved EFTA-sekretariatet, som belyste hvordan handelsavtaler kan åpne dører for norske SMB-er i internasjonale markeder. Dette understreket at det finnes mange muligheter, men at det krever kunnskap og forberedelse for å utnytte dem fullt ut.

En vellykket dag for norske SMB-er

SMB Norges Internasjonale Forum var å gjøre verden litt mindre avskrekkende og mer tilgjengelig for norske små og mellomstore bedrifter. Arrangementet viste at det finnes mange verktøy og muligheter der ute, og at utfordringene som må overvinnes for å lykkes internasjonalt er overkommelige for norske små og mellomstore bedrifter.

SMB Norge takker alle deltakerne forlot forumet og de som var med oss digitalt, og håper dagen ga ny kunnskap, inspirasjon, og ikke minst et nettverk som kan hjelpe dem på veien ut i verden. En stor takk går til alle som bidro til å gjøre denne dagen til en suksess, spesielt vertskapet hos Schjødt advokatfirma.