Partiene på Stortinget har nå gjennomført sine landsmøter og vedtatt sine nye partiprogram for den kommende stortingsperioden. Programmene viser store forskjeller mellom partiene og deres interesse for å ivareta norsk eierskap i næringslivet.
Partiene på ytre venstre har vel aldri blitt oppfattet av velgere og næringslivet som spesielt opptatt av å legge til rette for norsk eierskap. Egentlig litt merkelig, all den tid partiene Rødt og SV ofte snakket om viktigheten av nasjonal kontroll, men de mener vel da statlig kontroll. Og ikke at norske eiere skal ha kontroll med norsk næringsliv. Både Rødt og SV har i sine nye partiprogram klare formuleringer om økt skatt på formue. Økt formuesskatt vil etter SMB Norges syn bidra til å premiere utenlandske eiere, som ikke betaler formuesskatt på sine investeringer i Norge.
Arbeiderpartiet er i dag synonymt med regjeringen, siden de alene er i regjering. Ap har i sitt nye program en formulering om at de skal holde det samlede skattenivået på samme nivå som i dag. De kommer ikke med løfter om å gjøre noe aktivt for å styrke norsk privat eierskap. Med andre ord har de neppe tatt på alvor at et samlet norsk næringsliv har påpekt at den særnorske formuesskatten bidrar til å svekke norsk eierskap, og redusere investeringene fra norske eiere i norsk næringsliv. Ap har tidligere vært svært opptatt av å sikre arbeidsplassene, men deres vedtatte politikk som er lik den de har ført de siste fire årene bidrar dessverre til det motsatte.
Les også: Bedriftsundersøkelse: 43 prosent ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen
Senterpartiet har brutt ut av regjeringen, og de viser at de også ønsker en annen retning i spørsmålet om formuesskatten i sitt nylige vedtatte partiprogram. Sp sier klart at de ønsker å redusere formuesskatten, men begrenser dette til å gjelde for eiere av små og mellomstore bedrifter. SMB Norge vil allikevel gi honnør til Sp for at de har innsett at dagens innretning på formuesskatten er hemmede for store deler av norsk næringsliv. Vi håper at partiprogrammets formulering blir et viktig krav fra Sp hvis de kommer i posisjon også etter høstens stortingsvalg.
Miljøpartiet De Grønne var siste parti som gjennomførte sitt landsmøte. Vedtatt partiprogram viser at også MDG innser at det bør gjøres noe med formuesskatten. Landsmøtet vedtok at MDG ønsker å øke bunnfradraget i formuesskatten kraftig, og det er positive signaler, selv om det neppe løser alle utfordringer med dagens skatt på norske eiere.
På den andre siden av parti-streken så er det meget lystig lesning for oss i SMB Norge, som er opptatt av formuesskatten og beskatningen av norske eiere. Kristelig Folkeparti sier tydelig i vedtatt partiprogram at formuesskatten på arbeidende kapital skal fjernes. KrF var tidlig ute med dette standpunktet, og det er gledelig at et samlet KrF opprettholder dette standpunktet også for kommende valgperiode.
Venstre er på samme, positive spor, og har i sitt partiprogram for 2025-2029 vedtatt at de også ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Venstre har samlet seg om en politikk på dette feltet som står i god stil med Venstres kamp for norske bedriftseiere og gründere.
Høyre har valgt å gå enda lenger i sine formuleringer i partiprogrammet. Høyre er klare på at de ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, men i tillegg ønsker de å øke bunnfradraget på all formuesskatt. Høyre sier rett ut at de ønsker en politikk som skal gjøre Norge til et av verdens beste land for å starte og drive bedrifter, og med klart standpunkt om formuesskatten så vil dette bidra for å nå en slik målsetning.
Les også: – Veldig spesielt at regjeringen ikke vil ha en handelsavtale med USA
Fremskrittspartiet går lengst av disse fire partiene, på borgerlig side. Frp har enstemmig vedtatt i partiprogrammet en formulering om at formuesskatten skal avvikles i sin helhet. Slik SMB Norge ser det, vil et slik standpunkt gjøre at man ikke får utfordringer med grenseoppgangen med hva som er arbeidende kapital og hva som ikke er det.
SMB Norge er glad for at alle partiene nå har flagget sine standpunkter tydelig i spørsmålet om norsk eierskap og formuesskatten. Det vil være opp til velgerne å bestemme hvilken politikk man ønsker etter valget i 2025.
For norske bedriftseiere som er opptatt av formuesskatten er det i hvert fall helt tydelig hvilke partier som har standpunkt i denne saken som vi heier på.

Jørund H. Rytman
Administrerende direktør SMB Norge