Nye EU-endringer på vei: Hva Omnibus-forslaget betyr for bærekraftsrapportering

EU har de siste årene skjerpet kravene til selskapers bærekraftsrapportering gjennom det såkalte CSRD-direktivet. Nå har EU foreslått endringer i det såkalte Omnibus-forslaget — som gir flere lettelser og utsettelser. Men hva betyr egentlig dette for små norske bedrifter?

Men alle først – Hva er CSRD?

CSRD er EUs regelverk som stiller krav om at store selskaper og børsnoterte selskaper skal rapportere om hvordan de jobber med miljø, sosiale forhold og god selskapsstyring (ofte kalt ESG). Målet er å gjøre bærekraftsrapporteringen mer standardisert, åpen og sammenlignbar, slik at banker, investorer og kunder lettere kan vurdere og ta avgjørelser basert på hvor bærekraftige selskapene faktisk er.

Så, hva innebærer Omnibus-forslaget?

Omnibus-forslaget er en pakke med endringer som EU har lagt frem for å gjøre kravene litt enklere for næringslivet.

Hovedpunktene i forslaget er:

  • Færre selskaper må rapportere: Grensen for hvilke selskaper som må rapportere foreslås hevet fra 250 til 1000 ansatte.
  • Utsettelse av frister: Selskaper som skulle levere første rapport i 2025 eller 2026 får to års utsettelse.
  • Mindre byråkrati: EU jobber også med å forenkle de detaljerte kravene (ESRS-standardene).

Hva betyr dette for norske bedrifter?

Små børsnoterte selskaper har i utgangspunktet hatt krav om rapportering etter CSRD, men Omnibus-forslaget gir dem nå mulighet til å utsette rapporteringen i opptil to år, frem til 2028. De kan også bruke en forenklet standard som gjør det lettere å komme i gang.

For små bedrifter som ikke er børsnoterte, for eksempel en lokal håndverksbedrift eller en liten leverandør, endres ikke mye. Det vil fortsatt ikke være noen direkte krav om å rapportere. Men:

  • Mange små bedrifter kan likevel merke indirekte krav, for eksempel fra større kunder som trenger informasjon om leverandørers bærekraft.
  • Banker og offentlige innkjøpere kan etterspørre enkle bærekraftsdata.

Frivillig rapportering — VSME

For de som ønsker å være forberedt, finnes det nå en ny, frivillig standard for små og mellomstore bedrifter: VSME-standarden.

Denne er:

  • Tilpasset mindre selskaper.
  • Nå tilgjengelig i norsk oversettelse.
  • Et nyttig verktøy hvis du vil vise at bedriften jobber med bærekraft på en enkel og forståelig måte.

Regnskap Norge har laget et verktøy for de som ønsker å rapportere på standarden. Den finner du her.

Hva bør du gjøre nå?

✅ Vurder om kunder eller samarbeidspartnere forventer at du deler enkel informasjon om bærekraft.
✅ Se på VSME-standarden som et frivillig og praktisk verktøy dersom du vil komme i gang.Lurer du på hvordan du kan komme i gang med enkel bærekraftsrapportering, eller trenger du råd? Ta kontakt med Tinkr — vi hjelper deg gjerne! 🌱

Tinkr logo