I en fersk undersøkelse blant næringslivet I Norge viser at Erna Solberg er den desidert mest foretrukne kandidaten til statsministerposten til stortingsvalget i 2025. Undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SMB Norge, viser at hele 43 prosent av de spurte ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen.
Undersøkelsen som ble gjennomført mellom 12. mars og 11. april 2025, og består av 400 telefonintervjuer med et representativt utvalg av bedrifter i Norge. Bedrifter innen privat og offentlig tjenesteytende sektor er ikke inkludert.
På spørsmål om hvem som bør bli statsminister etter valget, svarte 43 prosent Erna Solberg, mens 20 prosent foretrakk Sylvi Listhaug. Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre fikk støtte fra 7 prosent, mens kun 1 prosent ønsker Trygve Slagsvold Vedum som statsminister. 6 prosent nevnte andre kandidater, mens 25 prosent svarte at de er usikre.
Les også: SMB Norge har flyttet
Respondentene foretrekker ikke-sosialistisk styring
Tallene tyder på en klar preferanse for ikke-sosialistisk styring blant bedriftene i undersøkelsen. De fleste som har tatt stilling, ser ut til å ønske en retur til en Høyre-ledet regjering. SMB Norge menere at dette kan være en refleksjon av næringslivets ønske om stabile rammebetingelser og en forutsigbar økonomisk politikk.
– Det har lenge vært ustablit for det norske næringslivet. Den siste regjeringsperioden har vært turbulent for næringslivet. Økte skatte og avgifter, mindre forutsigbarhet og økte kostnader til energi er noen av utfordringene norske virksomheter har møtt de siste årene, sier SMB Norges direktør, Jørund Rytman.
Les også: SMB Norge inngår samarbeid med Aider
Usikkerhet blant mange
Det er likevel verdt å merke seg at hele 25 prosent av de spurte ikke har tatt stilling til hvem de ønsker som statsminister. Dette vitner om en betydelig usikkerhet blant næringslivsaktørene når det gjelder hvem som best kan ivareta deres interesser.
Undersøkelsen gir dermed en viktig pekepinn på stemningen blant norske bedrifter i forkant av valget, og understreker en tydelig preferanse for Erna Solberg som statsminister, selv om en betydelig andel fortsatt er usikre.
– Tallene som kommer frem i denne undersøkelsen bekrefter behovet for et næringslivsopprør. Mange bedriftsledere og eiere jeg prater med er spesielt frustrert over manglende forståelse for hvor skadelig formueskatten er og uforutsigbar næringspolitikk, sier Rytman.
SMB Norge sitt næringslivsopprør har tidligere vært omtalt i E24, og opprøret tar sikte på å mane frem et opprør blant næringslivet i Norge, der det etterlyses bedre rammebetingelser og villkår for næringsvirksomhet i Norge.