Norge inngår viktig frihandelsavtale med Sør-Amerika: Bedre vilkår for industri, sjømat og skipsfart

Norge har sammen med de andre EFTA-landene – Island, Liechtenstein og Sveits – blitt enige om en ny og omfattende frihandelsavtale med handelsblokken MERCOSUR i Sør-Amerika. Foto: AdobeStock
Bilde: Norge har sammen med de andre EFTA-landene – Island, Liechtenstein og Sveits – blitt enige om en ny og omfattende frihandelsavtale med handelsblokken MERCOSUR i Sør-Amerika. Foto: AdobeStock

– For norske bedrifter som ønsker å kunne selge sine varer og tjenester til disse landene er dette godt nytt! SMB Norge heier på flere muligheter for bedriftene til å kunne selge sine varer til en stadig større del av verden. Dette er jo også godt nytt til alle de norske bedriftene som i dag allerede driver med handel med disse landene som nå vil få redusert eller fjernet toll og andre hindringer. Dette vil også være bra for norske forbrukere som får billigere varer og noe som vil kunne bidra til lavere inflasjon i Norge», sier administrerende direktør Jørund H. Rytman i SMB Norge.

Norge har sammen med de andre EFTA-landene – Island, Liechtenstein og Sveits – blitt enige om en ny og omfattende frihandelsavtale med handelsblokken MERCOSUR i Sør-Amerika. Avtalen, som nylig ble ferdigforhandlet, gir norsk næringsliv bedre markedsadgang til land som Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay – et samlet marked på rundt 270 millioner mennesker.

Næringsminister Cecilie Myrseth (AP) understreker betydningen for norske arbeidsplasser og lokalsamfunn.
– I Norge er eksportgrunnlaget for rundt 600.000 arbeidsplasser over hele landet. I en tid der verden er blitt mer usikker, trenger vi flere bein å stå på. Denne avtalen gir norske bedrifter bedre tilgang til et viktig marked, sier hun.

Tollfritak og markedsåpning

Den nye avtalen innebærer at nesten all norsk eksport av industrivarer og sjømat til MERCOSUR-landene blir tollfrie. For mange varer vil dette tre i kraft umiddelbart, mens andre vil få gradvis tollreduksjon over fire til femten år.

Spesielt sjømatnæringen og den teknologiske industrien vil dra stor nytte av dette, ifølge Myrseth:
– Den nye avtalen gir norske bedrifter langt bedre konkurransevilkår. Dette vil sentrale næringer som industri, teknologi og sjømat nyte godt av.

Les også: En strålende feiring av den internasjonale SMB-dagen!

Ivaretar norsk landbruk og bærekraft

Avtalen balanserer markedsadgang med hensyn til nasjonale interesser. Det gis liten tollnedsettelse og få nye kvoter for sensitive jordbruksprodukter, noe som ivaretar norsk landbruk. Samtidig legger avtalen vekt på bærekraftig handel, med bestemmelser om vern av skog, arbeidstakerrettigheter og tiltak mot klimaendringer.

Viktig maritim gjennomslag

Et av de store gjennomslagene for Norge er innen skipsfart. MERCOSUR åpner nå for likebehandling av norske maritime tjenester, noe som særlig er viktig i Brasil – Norges største handelspartner i regionen. Brasil har i tillegg for første gang inngått en maritim avtale med Norge, noe som gir norske rederier bedre forutsigbarhet og rammevilkår.

En del av en større satsing

Denne avtalen føyer seg inn i en bredere handelsstrategi fra regjeringens side. Siden 2021 har Norge inngått ni frihandelsavtaler med tolv land, inkludert store økonomier som India. Disse avtalene dekker markeder med til sammen over 2 milliarder mennesker, og over 20 prosent av all norsk eksport gikk til disse markedene i 2024.

– For en liten og åpen økonomi som Norge er det viktig med en fri og åpen handel. Vi har så godt som aldri ferdigstilt så mange handelsavtaler på ett år som vi gjorde i fjor, og regjeringen vil fortsette dette arbeidet, sier Myrseth.

Les også: Program Arendalsuka 2025

Videre prosess

Avtalen skal legges frem for regjeringen etter sommeren, med sikte på undertegning til høsten. Deretter må den godkjennes av Stortinget. Når den trer i kraft, vil den bidra til mer regelstyrt og forutsigbar handel mellom Europa og Latin-Amerika i en tid preget av global uro.

Med dette har EFTA inngått 35 frihandelsavtaler med 46 land – et klart signal om Norges og EFTA-landenes offensive handelsstrategi på den internasjonale arenaen.

-Nå som en handelsavtale her er på plass forventer jeg at nå endelig setter fullt fokus på og tar initiativ en handelsavtale med USA. Noe jeg ikke skjønner hvorfor regjeringen ikke har tatt initiativ til tidligere. Her kreves det handling, avslutter Rytman.