Nye konkurstall: 2886 konkurser så langt i 2024

SMB Norge er bekymret over konkurstallene. Foto: Shutterstock.
Bilde: SMB Norge er bekymret over konkurstallene. Foto: Shutterstock.

Selv om konkursutvklingen stabiliserte seg i årets tredje kvartal, så gikk totalt 850 norske selskaper konkurs i Q3. – Vi i SMB Norge er bekymret, sier administerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

I de ferske konkurstallene fra Creditsafe for årets tredje kvartal ser man en stabilisering fra Q2, hvor hele 1069 virksomheter gikk konkurs. Alt i alt gikk 850 norske selskaper konkurs i Q3, og vi ender dermed opp med en konkursøkning på 5% for kvartalet, sammenlignet med samme periode i 2023.

Konkursutvklingen fra 2020 til 2024. Foto: Creditsafe

Så langt i 2024 viser statistikkene at 2.886 selskaper har gått konkurs, også det en økning på 5%, sammenlignet med 2.738 konkurser samme periode i fjor.

– Selv med en stabliserinng av konkurstallene i Q3 så er det forsatt en økning fra 2023 med 5%. Dette er bekymrende for små og mellomstore bedrifter som ofte er mer utsatte når det er usikkerhet i den norske økonomien, sier administerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Les også: Gründere sliter mer psykisk enn andre arbeidstakere

Forbrukere er mer forsikitig

SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, mistenker at mye av årsaken for at forsatt er så mange virksomheter som går konkurs i 2024 er at det enda er krevende økonomisker tider i Norge for både privatpersoner og virksomheter. Denne vurderinger støtter også Creditsafe som sier at forbrukerne er mer forsiktige når det er nedgang i økonomien.

Per Fjerestad i Creditsafe. Foto: Creditsafe.

– Til tross for svingningene i Q1 og Q2 ser vi en jevn og markant, men ikke så stor, økning i konkurser gjennom året så langt. Dette gjenspeiler i stor grad den generelle økonomien. Konsumentene er mer forsiktige og har et lavere forbruk, men en relativt solid økonomi i norsk næringsliv gjør at vi håndterer dyrtiden uten de enorme økningene på konkursfronten som vi ser i flere av våre naboland, oppsummerer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Bygg og anlegg er den store konkursdriveren

Bygg- og anleggsbransjen, som måned etter måned rammes av høye konkurstall, peker pilene fortsatt i feil retning. De to bransjene “Oppføring av bygg” og “Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet” sto for mer enn en fjerdedel av alle konkurser i tredje kvartal.

Bare i september gikk 108 selskaper i bygg- og anleggssektoren konkurs, en økning på 86% sammenlignet med september i fjor.

– Det er og blir bygg og anlegg som er den store driveren i konkursutviklingen. Det er her vi finner flest og størst konkurser, og antallet konkurser i sektoren øker prosentvis mer en gjennomsnittet, fastslår Færestad.

Les også: Sykelønn må diskuteres nå

Øker mest I Møre og Romsdal

På fylkesbasis spriker det i tallene for tredje kvartal. Best ut kommer landets to nordligste fylker, Troms og Finnmark, som hadde en nedgang på 41% i september og 36% totalt på kvartalet. Også Oslo (-14%), Innlandet (-6%), Trøndelag (-4%) og Vestland (-3%) hadde en nedgang i antall konkurser i Q3.

I motsatt ende av skalaen finner vi Møre og Romsdal, med en økning på 31%, etterfulgt av de tre fylkene som i fjor utgjorde Viken (Akershus, Buskerud og Østfold) med en samlet økning på 28%.