Nye konkurstall: – En tydelig økning i antall konkurser sammenlignet med fjoråret

SMB Norge er bekymret over konkurstallene.
Bilde: SMB Norge er bekymret over konkurstallene.

Etter en liten konkursnedgang i første kvartal kommer Creditsafe med bekrymrede tall for andre kvartalet i 2024. Hele 1069 virksomheter gikk konkurs i årets andre kvartal. – Regjeringen må gjøre noe for det er for sent, sier administerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman. 

I de ferske tallene fra Creditsafe om konkurser for årets andre kvartal ser man en drastisk økning. En økning på hele  27% sammenlignet med samme kvartal i 2023 – dette utgjør hele 1069 konkurse virksomheter. 

– Så langt i år har hele 2026 bedrifter gått konkurs, så dette er en tydelig økning i antall konkurser sammenlignet med fjoråret. Vi i SMB Norge er bekrymret for denne utviklingen da vi som interesseorganisasjon jobber for alle små og mellomstore bedrifter som ofte er utsatte for konkursbølger, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Les også: Medlemmene i Region Oslo og Akershus gjestet Bjerkebanen

Fortsatt krevdne økonomiske tider

SMB Norge mistenker at mye av årsaken for at så mange virksomheter har gått konkurs i 2024 er at det forsatt er krevende økonomisker tider i Norge for både privatpersoner og virksomheter.

– Det er en krevende økonomisk tid. Det gjelder ikke bare for husholdningene, men også for bedriftene. Bedriftene opplever også økte renter og økte innkjøpspriser, og lavere etterspørsel fra forbrukerne på en rekke områder. Vi håper at regjeringen snart gjør noe for å lette trykket på norske virksomheter før det er for sent, sier Rytman.

Kortvarig optimisme i første kvartal

Per Fjerestad i Creditsafe (Foto: Creditsafe)

Optimismen rundt den betydelige konkursnedgangen i årets kvartal skulle, lite overraskende, vise seg å være kortvarig.

– Konkurstallene svinger kraftig, og gjør en helomvending fra første til andre kvartal. Vi hadde kanskje et lite håp om at vi skulle være over kneiken etter den positive inngangen på året, men denne utviklingen er helt i tråd med det vi har forventet oss. Q2 sørget for en effektiv korrigering av oppturen vi fikk i Q1, og vi ser nå en utvikling med en tydelig, økning i antall konkurser, kommenterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe.

Les også: SMB Norges Internasjonale Forum: Muligheter for norske SMB-er i internasjonale markeder

Byggebransjen sliter mest 

For byggebransjen peker pilene fremdeles oppover. 53 konkurser innen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet i juni, en konkursøkning på henholdsvis 47% og 6% sammenlignet med fjoråret.

– Vi har vært inne på ringvirkningene av problemene i byggebransjen i tidligere rapporter, og har blant annet nevnt hvordan transportnæringen og byggevarehandelen står mer utsatt til. Nå ser vi tydeligere og tydeligere at vi får en markant konkursøkning i stadig flere bransjer med tilknytning til bygg og anlegg, sier Fjærestad.

Innlandet mer enn dobblet i konkurser

På fylkesbasis var det Innlandet som kom dårligst ut i årets andre kvartal. 83 konkurser i løpet av april, mai og juni gir en økning på 137%, sammenlignet med 35 konkurser i samme periode i fjor.

Troms og Finnmark, som i fjor var ett og samme fylke, så en samlet økning på 74% sammenlignet med fjoråret, mens Nordland hadde en økning på 67%.

Ingen fylker så en nedgang i konkurser i Q2. Nærmest kom Trøndelag, som med 68 konkurser endte på nøyaktig samme antall som i fjor. Også Møre og Romsdal hadde en mildere kurve enn den generelle utviklingen, med en økning på kun 3%.