Under Arendalsuka var generalsekretær for Norges Badstulaug, Stig Arild Pettersen, samt driver av Damp, Jan Roger Moland, til stede med en mobil badstue på brygga. Badstuen ble et populært besøksmål for de tusenvis av vandrende politikere og næringslivsfolk i Arendal. Dette måtte utskremte reportere i SMB Norge Podcasten sjekke ut.
Badstulauget ble kollektivt medlem av SMB Norge kun få dager før årets versjon av Arendalsuka. Den hete nye badstuaffæren mellom Norges Badstulaug og SMB Norge skulle feires med en badstupodcast, så Klaus Jakobsen og Jørund Rytman tok med seg båndopptaker for et intervju med Stig Arild Pettersen og Jan Roger Moland.
Selv om Jakobsen er av finsk opphav, ble det hett nok i badstuen, og desto kaldere underveis med havbadet, da han knapt hadde hodet under vannet før han svømte i Michael Phelps-stil tilbake til bryggen igjen.
Les også: Podcast – #85 Pulsora – din partner for klimarapportering!
Pettersen har i mange år jobbet som journalist, men har vært bitt av badstu-basillen i de siste ti årene, og takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, kan jobbe aktivt som generalsekretær i en periode. Norges Badstulaug er virkelig en hyperaktiv forening.
Badstu-boomen har vært stor i Norge de siste årene, og det er forståelig nok i vårt aktive og stressende samfunn. I badstuen får du være i et mobilfritt miljø, med plass til den gode praten, enten det er med familiemedlemmer, venner eller kollegaer. Alle har vi godt av en pause fra mobilen.
Jan Roger Moland, eier og driver av Damp, sa opp en trygg jobb for tre år siden for å satse på badstuflåte på Nidelv i Arendal. Nå har han også mobile badstuer i tillegg. Han er positiv til badstufremtiden, og ikke minst er han fornøyd med alle de hyggelige kundene han betjener. Det krever sitt selvsagt, med rydding og rengjøring av badstuene som forventes av kundene.
Likevel er det “badstu-bingo” i kommunene, og det frustrerer Norges Badstulaug. Nabokommunen, Grimstad er for eksempel en god støttespiller, da de kun ser positivt på badstuene, og forstår de positive virkningene for folkehelsen. Mange andre kommuner igjen ser badstuene som forstyrrende elementer, og bruker enormt med tid på byråkrati, fordi de er usikre på reglene som gjelder.
Badstulauget har inngått samarbeid med advokatfirma Holt & Winge for å utarbeide en veileder for kommunene, med enkel oversikt over regelverk, med mål om å unngå unødvendig ventetider på godkjennelser. De håper selvsagt kommunene vil se på dette verket som et positivt bidrag i den nye badstu-eksplosjonen i Norge.
Rundt 120 medlemmer i badstulauget, alt fra private næringsdrivende, til frivillige organisasjoner, håper myndighetene vil se de positive virkningene for folkehelsen en tur i badstuen vil utgjøre.
Det finnes forskning som viser til positive helsebidrag ved bruk av badstue, som at det er bra for blodtrykk, hjerte – og karsykdommer. Det finnes også gode indikasjoner på demens, leddplager, diabetes og mildere psykiske plager. Det jobbes videre med mer forskning på området.
Les også: Nye konkurstall: – En tydelig økning i antall konkurser sammenlignet med fjoråret
Hvem er så badstubrukeren? Badstue er i grunn populært i alle lag av samfunnet, og alle alderstrinn besøker badstuene til Moland. Badstuene har tross alt eksistert i tusenvis av år, i ulike former, og velværet er ubestridelig godt for sjelen.
Norges Badstulaug er også medlem av The International Sauna Association, og om to år skal de faktisk arrangere en stor konferanse for den internasjonale foreningen i Oslo.
Jørund Rytman var så sporty at han etter første runde i badstuen gjestet badstulaugets egen podcast, Badstuprat, det er en podcast vi kan anbefale på det heteste!
Sjekk ut den hete badstupraten i episode 86 av SMB Norge Podcasten her!