– Utfordrende tider for næringslivet møter liten forståelse

SMB Norge mener at regjeringen kunne ha valgt å benytte handlingsrommet i statsbudsjettet til å gjøre hverdagen enklere for bedriftene.
Bilde: SMB Norge mener at regjeringen kunne ha valgt å benytte handlingsrommet i statsbudsjettet til å gjøre hverdagen enklere for bedriftene.

Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk i revidert nasjonalbudsjett, men finner likevel ikke rom eller energi til å adressere utfordringene som hverdagsnæringslivet står i, mener SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter.

– Mange av landets småbedrifter opplever at Arbeiderpartiet ikke tar problemene på alvor. Hverdagsnæringslivet har lenge gitt klar beskjed om at de høye strømprisene er utfordrende for mange i store deler av landet, men regjeringen opptrer som at de ikke hører, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Les også: Store forskjeller blant partienes interesse for norsk eierskap

«Norgespris» – til hytter, men ikke bedriftene

– «Norgesprisen» som Arbeiderparti-regjeringen nå formelt foreslår innføringen av, inkluderer ikke bedriftene. Dette vil bidra til å forsterke den urettferdige konkurransesituasjonen som er i Norge, hvor deler av landets bedrifter betaler langt mer for strømmen enn konkurrenter i andre deler av landet. Her hadde vi forventet at regjeringen hadde lyttet til SMB Norge og norsk næringsliv, sier Rytman.

Utfordrende tider

SMB Norge mener at regjeringen også på andre områder kunne ha valgt å benytte handlingsrommet i statsbudsjettet til å gjøre hverdagen enklere for bedriftene.

– Jeg har stor forståelse for at det er andre saker som har hovedprioritet om dagen, slik som satsningen på forsvaret. Samtidig så må ikke regjeringen glemme utfordringer som vi har i Norge, slik som å gjøre hverdagen bedre for de små og mellomstore bedriftene, sier Rytman.

– Regjeringen har et mål om at Norge skal bli ett av verdens best land å starte og drive bedrift i, og at forenklinger skulle gjennomføres i stor skala. Det kom ingen politikk for å oppfylle målet i nasjonalbudsjettet i oktober, og heller ikke noe i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag. Regjeringen kunne foreslått justeringer av skatter og avgifter som vil bidra til verdiskapningen for næringslivet. Det må være lov å være skuffet på vegne av norske bedrifter, uttaler Rytman.

Les også: Bedriftsundersøkelse: 43 prosent ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen

Bedriftene ber ikke om statsstøtte

– Det er mange tiltak som en regjering kan foreslå og som ikke koster statskassen penger. Tvert imot vil forenklinger for næringslivet kunne gjøre at flere bedrifter overlever og dermed bidrar til skatteinntekter, avslutter Jørund H. Rytman.