Podcast – #88 Øvstegård tar kampen på vegne av SMBerne!

I denne podcastepisoden intervjuet SMB Norge Podcasten Lars Oscar Øvstegård, Alfred Bjørlo fra Venstre, Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet, i tillegg til vår egen Jørund Rytman.

I forrige uke arrangerte Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta, med medhjelpere i Spilka AS og Reknehuset AS, en pressekonferanse på Trekanten Café i Oslo, for å varsle et potensielt søksmål mot staten. 

Det potensielle søksmålet omhandler selvsagt formueskatt på arbeidende kapital. Med seg på laget hadde Øvstegård & co tungt juridisk skyts. Professor Mads Andenæs ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, Professor Carl Baudenbacher, mangeårig tidligere president i EFTA-domstolen og Advokat Laura Baudenbacher, nåværende president for Sveits konkurransekommisjon. 

Det var stor publikumsinteresse, i tillegg til medier som TV2 og Finansavisen til stede. 

Les også: Menn i mellomstore bedrifter har de tøffeste tidene i arbeidslivet nå

Øvstegård, med god støtte fra Ørsta Næringskontor og andre, har frustrert seg i lang tid over narrativet om å ta de rike, når realiteten er at det er små SMB bedrifter som stort sett har blitt rammet av skatten. For mange samtidig som bedriften opplever røde tall på bunnlinjen. 

Øvstegård fikk en tåre i øyekroken fra scenen når han fortalte om de mange frustrerte bedriftseierne som har kontaktet han over de siste par årene. Livsverk lagt i grus, familieøkonomier ødelagt. Det virker å mangle fullstendig i debatten i mediene de menneskelige sidene ved denne skatten, i følge Øvstegård. 

Klaus Jakobsen var som vanlig utskremt reporter for SMB Norge og dinbedrift.no. Han har tatt en god prat med nevnte Øvstegård, i tillegg til Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo. Bjørlo og Venstre har så langt markert stor motstand mot skatt på arbeidende kapital. 

Jakobsen fikk også en liten prat med Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen. Lundteigen forsvarer behovet for formueskatt, men er åpen for å diskutere innretningen på nevnte skatt. 

Til slutt tok Jakobsen også en liten prat med SMB Norges direktør Jørund Rytman. I følge Rytman er det mange medlemsbedrifter av SMB Norge som føler formueskatt på arbeidende kapital som konfiskatorisk, hvilket per grunnlovens paragraf 105, er ulovlig. 

Urettferdigheten i at lokale små bedrifter må betale formueskatt, mens nabobedrifter, i utenlandsk eie slipper skatten, er til stor frustrasjon for mange små hardtarbeidende bedrifter i Norges langstrakte land.  

Les også: Podcast – #87 Internasjonalt forum – Verden for SMB-føtter

Vet man egentlig godt nok virkningene ute i distriktene av vedtak på Stortinget spør flere deltakere seg på forrige ukes arrangement på Trekanten Café. 

Lytt til episode 88 av SMB Norge Podcasten her!